HAPENDATUD KÖÖGIVILJAD


Sügis. Peenramaa üleküllus. Porgand närbumas, lillkapsas kohe kollendamas, paprikad värvumisest võbelemas. Vaatad sahvrisse ja külmkappi ja tead, et kui nüüd kohe midagi ette ei võta, siis lendab küllus lihtsalt kas paremal juhul viljakasse kompostihunnikusse või mitte nii heal juhul kortermaja olmeprügisse. Meie pärimuses on siiani aktiivne kurkide ja kapsa hapendamine ning trendituure on paar head aastat kogunud ka koreapärane kimchi, aga teadmine, et KÕIK köögiviljad saab eluskultuuri mullidesse särisema seada, on natuke vähemtuntud. Meil on nii, et köögipinnal ilutseb üks hea kõhutunde purk, kus on läbisegi kõik juurikad ja aiasaadused, mis parasjagu saadaval, mõnusas kihisemises.. Sinna saab susata käe ja jooksvalt võtta. Kõht tänab ja köögivili kindlasti ka!

Vaja läheb:
- 2 kg meelepäraseid köögivilju ja juurikaid (porgand, kapsalised, paprika, seller, peakapsas, tomat, mugulsibul, kurk jt)
- 3 l vett
-1 dl himaalaja soola
- soovi korral peotäis ürte (nt loorber, tüümian, till)
- suurem ämberm purk või savinõu
- soovi korral tshillit ja/või küüslauku oma äranägemise järgi


Tee nii:
Pese, koori ja tükelda juurikad ja teised aiasaadused. Ära hõõru pestes köögivilju väga tugevalt, sest see eemaldab käärimiseks vajalikud ensüümid. Lillkapsad sobivad kenasti õisikutena, porgandid poolitatult, paprikad sektoritena ning seller mõnusate pulkadena. Aseta aiakraam ja soovi korral ürdid vaheldumisi purki. Sega kokku eelkeedetud vesi soolaga, kuniks sool on täielikult lahustunud ja vala purki nii, et köögiviljad on täielikult kaetud. Aseta peale kas taldrik või kaas ning kata puhta rätikuga ja leia koht toatemperatuuril otsese päikesevalguse eest varjatult. Kahe päeva jooksul peaks olema käärimisprotsess alanud. Jälgi purki iga 2-3 päeva tagant, et eemaldada pinnale tekkida võiv hallitus. Köögiviljad saavutavad oma parima oleku 2-3 nädala jooksul, misjärel võiks need puhastesse purkidesse ümber tõsta ja külmikus säilitada. Meil kipub nii olema, et kui juba kihisemine käib, siis jõuavad need külmikusse harva.
Kui aga hoiad juba külmikus, siis võta enne serveerimist paar tundi enne toatemperatuurile seisma, et äratada head bakterid taas külmaunest.
Serveeri igapäevaselt toitude kõrvale, et keha elu täis oleks!

Kogus: kogu perele

Valmistamise aeg: Ca 1 h/valmimine 3 päeva-2 kuud

Previous
Previous

PEENRAMAA FOCACCIA

Next
Next

TOORJUUST