
Kui teema läheb kodus juustu tegemisele, siis on oht, et sellest tekstist libisetakse nüüd sujuvalt üle. Stopp, toorjuust võib olla kõige lihtsam juustu tegemise viis üleüldse! Kodus valmistatud toorjuustule saab lisada omavoliliselt täpselt selliseid maitseid, mida parasjagu võtta on ning mis just parasjagu isutavad, olgu selleks siis talviselt turgutav ja kärts küüslauk, veidi malbem ja vahemereline ürdisegu koos magusapoolsete päikesekuivatatud tomatitega või hoopis kollast ja metsasust andev kukeseenejahu ning mõned röstitud seemned sekka. Samuti sobib toorjuust toidu valmistamisel kui küpsetiste tegemisel. Lisaks valmib toorjuust imekiirelt, et pikki seitsmekuuseid perioode ei ole vaja välja kannatama hakata.
TOORJUUST
Vaja läheb:
5 liitrit mahepiima (võimalikult värsket)
1 dl hapendatud piima (võimalikult värsket)
½ ml juustujuuretist
Mäe- või meresoola
Soovi korral ürte, pähkleid, seemneid, küüslauku maitsestamiseks
Tee nii:
Päev 1: Vala piim ja hapendatud piim suurde anumasse ja aseta peale kaas ning lase poolteist tundi seista. Lisa seejärel juuretis ning lase hapendamisprotsessil toatemperatuuril ühe ööpäeva jagu väldata.
Päev 2: Lase juustumassil suure kausi kohal läbi juustukanga või marli ja sõela ligi 3-5 tundi nõrguda, kuni juust on muutunud tihkeks ja vadak eraldunud (jah, see on see vedelik, mis nüüd kausi põhja tilgub). Kui soovi, siis maitsesta! Voilaa!

