
TEESEENEJOOK
Teeseenejoogi valmistamiseks on mustmiljon varianti, millest levinuim on musta või rohelise tee baasil tekkinud kombucha. Tegelikult on aga võimalik katsetada edukalt ka eestimaiste taimetõmmistega. Teeseent tasub kodustada, sest lisaks eriti mõnusale maitsele on siin ohtralt probiootikume, kasulikke ensüüme, vitamiine ja antioksüdante. Uudishimulikele lastele on seene kasvatamine mõistagi põnev ettevõtmine, sest kuidas saakski ollateisiti, kui keset kööki elab purgis keegi, kes küll ei räägi, aga kasvab, kui talle suhkrut sööta. Ja keda ümbritsev vedelik muutub päevade möödudes maitsvamaks ja kasulikumaks ning lõppresultaadina valmib eriti mõnus limps. Lisaks on selle tegemine imelihtne!
Vaja läheb:
-“emast” eraldatud “teeseenelaps” (kui sul pole, siis pane kuulutus FBsse ja sõbrad kohe pakuvad)
-valge või pruun suhkur
-vesi
-musta, rohelise või valget tee puru, ökoloogilisest kasvandusest pärit
-soovi korral meelepärast taimeteed (münt/meliss/pärnaõis)
-umbes kolmeliitrine klaaspurk
-puuvillast õhukene riie või marli
-kumm riide fikseerimiseks purgisuul
-klaaspudelid (soovitatavalt keraamilise korgiga)
-sõel
Tee nii:
Valmista endale meelepärane parasjagu kange ja magus tee, nii kahe-kolme liitri jagu. Taimetee üksi ei ole teeseenele väga hea oma eeterlike õlide sisalduse tõttu, mis ajapikku teeseene elujõulisust nõrgestavad. Selle vältimiseks lisa taimeteekombucha valmistamise puhul sekka ka natuke teepuulehte sisaldavat musta, rohelist või valget teed. Suhkrut lisa kohe julgelt, sest teeseenele see maitseb — suhkur töödeldakse pruulimisel süsihappegaasiks. Lase jahtuda, vala purki ning lisa maagiline teeseen. Kata anum riidega ning kinnita kummiga. Jäta toatemperatuurile varjulisse kohta käärima. Kääritamine võtab aega erinevalt, olenevalt toatemperatuurist ning aastaajast. Keskmine soovituslik aeg on üks nädal, pärast mida on vedelikku hea kohe juua või hoida jahedas ja nautida paari nädala jooksul. Teise käärimisprotsessi jaoks jäta jook veel paariks päevaks toatemperatuurile, et sinna gaase juurde tekiks ning aseta seejärel külmikusse, et protsess aeglustuks.
NB! Teeseent ära kuivale jäta, vaid valmista talle uus tee ning protsess võib taas alata.
Head eksperimenteerimist!

